Ballkjoletrender gjennom tidene

General

Stilige og overdådige ball har blitt arrangert gjennom tidene, men trendene for hvordan ballkjolen skulle se ut har endret seg relativt mye gjennom årene. Fra klassiske og enkle Christian Dior kjoler fra 50-tallet til dagens trendy og moderne varianter, tar vi deg her gjennom noen av ballkjoletrendene som har vært store gjennom årene.

Ballkjoler på 1950-tallet

På slutten av 1940-tallet og utover 50-tallet var det Christian Dior som skapte trenden med ballkjoler som var smale i midjen og med et utstående skjørt. Dette ble en populær trend og en kontrast til de mindre feminine kjolene som preget moten under krigstiden, og fokuset var på midjen og skjørtet.

1960-tallet

I løpet av 60-tallet endret trendene seg til å ha fokus på store og utstående skjørt, til å være mer linjeformede og rette. Kjolene fra Dior var fortsatt populære og designeren ledet an i å sette trendene for ballkjolene i en rekke år. Kjolene var langt enklere enn hva de var på 50-tallet og stoffet var ofte i enklere materialer som silke, men ofte med dekorasjoner på kjolens overdel.

1970-tallet

På 70-tallet bar ballkjolene preg av en langt mer avslappet og komfortabel stil. Det handlet ikke lenger om at kjolene skulle være stramme i midjen, og kjolene var ofte luftigere og ledigere å gå i. De var også vanligvis løstsittende, gulvlange og i stoff som chiffon og andre lette stoff. Også ermene var ofte større og løse, og gav et avslappet uttrykk.

1980-tallet

80-tallet var preget av helt andre trender, og særlig «powerdressing» var populært. Her kom det inn skulderputer og mer maskuline detaljer, samtidig som at kjolene ofte var dekorert med paljetter og pynteblomster. Skulle man ha en ballkjole på 80-tallet var det helt klart skarpe linjer, mye dekorasjoner og «over the top» som gjaldt.

1990-trender

90-tallskjolene var helt motsatt fra hvordan ballkjolene så ut på 80-tallet og fokuset var her på enkle linjer, former og lette stoff. Her var ensfargede kjoler uten dekorasjoner som pyntestener og paljetter det store, samt myke stoff som silke eller chiffon. Kjolene kunne likevel fortsatt ha store skjørt, men det var også trendy med figurnære kjoler i glatt silke. Selv kjolene med store skjørt var ofte laget for å gi et enkelt uttrykk og hadde gjerne en enkel og udekorert overdel med spagetti stropper.

2000-tallet

På 2000-tallet var trendene med enkle ballkjoler over og større skjørt og dekorerte overdeler var populært igjen. Kjolene kunne også være i tyngre stoff og mørkere farger og var inspirert av grunge-stilen. Også kjolene med fiskehaler ble populære og store ballkjoler var definitivt på mote igjen

2010 og dagens trender

Trendene for dagens ballkjoler er ganske annerledes fra de klassiske ballkjolene på 50-tallet. Mange av grunnprinsippene finnes selvsagt og det finnes fortsatt en del klassiske kjoler som er inspirerte av tidligere trender. Det er derimot et mye mer fokus på detaljer som høy splitt og åpen rygg og å vise mer hud på en elegant måte. En ballkjole i dag kan fint både være av den klassiske prisessekjole-typen med store skjørt eller mer moderne som asymmetrisk skjørt, splitt eller unike utforminger av skuldre og rygg.